Boktips

Det hvite kartet

Dethvitekartet
ForfattarCecilie Enger
Omtalt avAre Flaten, Nord-Aurdal folkebibliotek
KategoriSkjønnlitteratur for vaksne

Cecilie Enger har skrevet en fascinerende roman som bygger på livene til to virkelige kvinner; Hanna Brummenæs (1860 – 1942) og Bertha Torgersen (1864 – 1954).

Hanna og Bertha hadde begge jobb som butikkpiker i Haugesund, Hanna i konfeksjonen og Bertha i farens slakterbutikk.

Hanna kledde seg ikke som andre kvinner på slutten av 1800-tallet, hun hadde kort hår og skjørt som hang rett ned, uten kapper, folder eller forseggjorte knapper. Bertha ble forbløffet av denne kvinnen som minnet om en mann i klesveien.

I 1884 bodde begge på Visnes, et pulserende kobberverk på Karmøy som bl.a. leverte kobber til frihetsgudinnen i New York.

Snart jobbet de i samme butikk, og da innehaveren ble syk ordnet han et billig lån og overdro forretningen til de to driftige damene.

I 1890 hadde de to kompanjongene flyttet butikken til Haugesund, og i 1909 startet de verdens første rederi drevet av kvinner.

Hanna og Bertha holdt kjærligheten skjult for omverdenen, de var kompanjonger både i arbeid og privat. På sent 1800- og tidlig 1900-tall var begrepet «lesbisk» ukjent i Norge, men det var ikke uvanlig at peppermøer delte husrom.

Det er like oppsiktsvekkende hva kompanjongene fikk til i næringslivet på en tid da det bare var menn, menn og atter menn som holdt på med slikt.

At mannedamer som gikk med frakk og herrehatt drev lønnsom forretningsvirksomhet, var aktive i Haugesunds foreningsliv, satt i bystyret (Hanna), og tjente millioner på skipsfart, er rett og slett en fantastisk bragd.

Cecilie Enger kommer til Valdres under Valdres litteraturfest, møt opp og lær mer om foregangskvinnene.

Fleire boktips