Boktips

Tegneserier for alle

Tegneserier
Omtalt avJeanett Nordby, Nord-Aurdal folkebibliotek
KategoriSkjønnlitteratur for vaksne, Barn og ungdom

Tegneserier er for alle, uansett alder. Og det kan være en flott måte å lære om nye ting på! Derfor har vi laget en liste over tegneserier som er verdt å få med seg, tilpasset forskjellige aldere og interesser. 

For barn og ungdom

50500
Hall of Fame - Don Rosa

I Hall of Fame bøkene de beste og mest populære bidragsyterne til Andeby-universet dratt frem. Her er det samlinger av diverse striper fra skaperne delt inn i forskjellige bind. Her vil vi spesielt trekke frem Don Rosa som er representert med hele ti bind i Hall of Fame serien. Og generelt sett så er vel ikke en liste med gode tegneserier komplett uten en klassiker som Donald Duck?
Alder: fra 6 år

9788284010526 1 1
Chis lune hjem

Den lille kattungen Chi mister plutselig familien sin av syne når de er på tur. Chi blir redd og fortvilet, og setter seg ned i parken. Men heldigvis er det en liten gutt ved navn Yohei som finner henne. Gutten og moren hans tar med seg Chi hjem til den koselige leiligheten sin, der det absolutt ikke er lov med dyr! Her får du en søt manga ned mye hverdagshumor for yngre lesere, og generelt for alle katteelskere.
Alder: 6-10 år

9788283731682 1
POTE-gjengen

Hva gjør man når man ELSKER dyr, men av ulike grunner ikke kan ha det? Da samler man bestevennene sine og starter POTE-gjengen! Men det viser seg fort at det er ganske vanskelig å passe på dyr, spesielt når man alltid er uenig med de andre. Både menneskene og dyrene i denne søte tegneserien har forskjellige personligheter, og det er derfor lett å finne noen man liker ekstra godt.
Alder: 9-12 år

9788203266263 Os 90D395d43830031f5c3325f23fbb1a6b
Ti kniver i hjertet

I Ti kiver i hjertet møter vi Tuva som skal starte i syvende klasse. Men å starte i syvende er noe helt annet enn å gå i sjette klasse finner Tuva fort ut. Boken er skrevet i dagbok-form og vi følger Tuvas utfordringer når venninnene hennes Bao og Linnea ønsker helt forskjellige ting. Hvilken side skal Tuva velge? Og en dag dukker Mariam opp, som får Tuva til å lure på om hun liker jenter?
Alder: 9-12 år

9788269031706 1
Dragon ball

I Dragon Ball serien møter vi Goku som lever alene i skogen, adskilt fra resten av verden. Men dette endres når tenåringsjenta Bulma dukker opp en dag. De legger ut på en eventyrlig jakt etter syv mystiske dragekuler, som visstnok kan oppfylle ønsker. Samtidig er det et mysterium hvem Goku egentlig er. Hvordan har han fått sin umenneskelige styrke, og ikke minst hvordan fikk han halen sin?
Alder: 9-12 år

ALENE 1 Forside1
Alene

I denne serien våkner en morgen en gjeng med unger opp og oppdager at de er helt alene. Alle de andre i byen (inkludert familiene deres) er forsvunnet. Gjengen må nå lære seg å overleve på egenhånd, og ikke minst lære seg å samarbeide. Det er ikke bare, bare når de alle har forskjellige personligheter. Her får du en tegneserie full av spenning, og med detaljerte og flotte tegninger.
Alder: 9-12 år

9788284420431 1 3
Stjerner i mørke

Denne tegneserien er basert på en sann historie og forteller om livet i en flyktningleir fra et barns perspektiv. Vi møter foreldreløse Omar og lillebroren Hassan som bor i en stor flyktningleir i Kenya. Det er et tøft liv, det er hverken nok mat eller tilgang til den legehjelpen de trenger. En dag får Omar tilbud om å starte på skolen, et valg som kan endre livet deres for alltid.
Alder: 9-12 år

Valhall
Valhall - den samlede sagaen

Denne tegneserien er basert på de mest kjente  mytene om gudene fra norrøn mytologi. Hovedpersonene er i hovedsak søsknene Tjalve og Roskva som er tjenere for Tordenguden Tor og hans familie, men vi blir godt kjent med mange norrøne karakterer gjennom de fem bindene. Dette er en spennende, lett og morsom måte å lære mer om mytologien på.
Alder: fra 9 år

F5DA05A4 7E57 409E BA98 3F033F44CE40 1024X683
Motstandsbarna

Francois og vennene hans Eusèbe og Lisa nekter å bøye seg for tyskerne når de okkuperer den lille franske landsbyen de bor i. Men hvordan skal man klare det når man bare er 13 år? De gjør alt de kan for å sabotere for nazistene og jobber for å få resten av landsbyen med seg. I denne serien får man oppdiktede fortellinger som er basert på virkelige hendelser.
Alder: fra 10 år

For moden ungdom og voksne

Sapiens
Sapiens: menneskehetens begynnelse

Visste du at for 70.000 år siden fantes det minst seks ulike menneskearter på jorden? Ikke jeg heller. Men via denne tegneserien er det akkurat sånne ting man kan finne ut. Nå er det jo bare oss, homo sapiens igjen. Men hva skjedde med de andre artene? Og hvorfor er det akkurat vi som er igjen?
Alder: 12-16 år

Nagel Bok1 Omslag Rgb
Nagel: Storm og skygger

Her får du en spennende fortelling som blander science fiction og norrøn mytologi. Vi følger særingene Brage, Farah og Nagel 50 år etter den store krigen. Men nå er det noe som ulmer utenfor bymurene og skygger beveger seg i Storskogen. Kan de klare å redde verden? Planlagt som serie på 4 bind.
Alder: 12-16 år

Maxresdefault
Sabotør

Sabotør er en serie med frittstående tegneseriebind som handler om norsk motstandskamp og sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig. I første bind er det mest en røverhistorie, men fra andre bind er det blitt en dokumentartegneserie. Med andre ord en lett og spennende måte å lære mer om historien vår på.
Alder: 12-16 år

9788205562233 1 4
Hjertestopper

Varm og herlig tegneserie om Charlie og Nick. De går på samme skole, men har aldri møttes før. Når de først møtes blir de fort venner og Charlie faller hardt for Nick. Det er virkelig ikke enkelt å være forelsket i den heterofile bestevennen sin. Men kjæligheten tar noen ganger uante veier. Kan Nick være mer interessert tilbake enn noen av dem skjønner?
Alder: 12-16 år

9788203366154 Os 7A233d79a67f8d252c3f39639c48b04f
Ubesvart anrop

Rebekka kjente ingen av dem som døde under 22. juli, så hun tenker at det burde være enkelt å ta hverdagen tilbake. Men er det egentlig det? Dette er en fortelling om å være ungdom i tiden etter disse hendelsene, og om utenforskap, sorg og angst. Og om hvor vanskelig det kan være å nå ut til hverandre, og samtidig om hvor viktig det er.
Alder: 12-16 år

6Ljo94fdeyarnkrdy3vhrgitj
Rigel: urettens ekko

Dette er en dokumentarisk tegneserie om forliset av MS “Rigel”, norgeshistoriens største skipskatastrofe. Russiske Julian Oresjkin og norske Asbjørn Schultz sitter blant 2500 fanger på skipet. Da britiske bombefly begynner å angripe og senker skipet, er de to nødt til å kjempe en desperat kamp for livet.
Alder: voksne

9788282550260 1
Munch

Dette er nok den letteste måten å lære seg mer om Edvard Munch på når sitater fra Munchs egne skrifter og samtidige skildringer fra Munchs liv og karriere blandes sammen til denne flotte biografien. Skaperen av boka gjenskaper også Munchs bilder, noe som gjør at vi kommer enda nærmere kunsten.
Alder: voksne

9788282550932 1
Persepolis

Her får vi skaperens selvbiografi i tegneserieform. Vi blir med på en klok, morsom og hjerteskjærende fortelling om det å vokse opp i Iran. Fjorten år gammel blir forfatteren sendt alene til Østerrike, men sliten med å finne en tilhørighet. Etter noen år reiser hun hjem og blir konfrontert med endringene som har skjedd både i hjemlandet og i seg selv.
Alder: voksne

Eupvjitoyynmdih3stf85rs1a
Maus

Dette er en autentisk beskrivelse av Spiegelsmans far, Vladek, opplevelser under andre verdenskrig. Han var en av de som overlevde nazistenes utryddelse av jødene. Historien blir fortalt gjennom dyrefigurer, jødene er mus, tyskerne er katte og polakkene er griser. Forfatteren har skapt et rystende og personlig bilde av en av historiens største tragedier.
Alder: voksne

Fleire boktips i same kategori