Koienes historie

17. februar
Koieboka
Dato 17. februar
Tidspunkt kl 13.00
Sted Øystre Slidre folkebibliotek

Laurdag 17.februar kl 13.00 får vi besøk av den kjende forfattaren og folkeminnegranskaren Thor Gotaas. Han er i år aktuell med "Koieboka" som han har skrive i lag med Marius Nergård Pettersen.

Tømmerkoier har vore i bruk i Norge i hundrevis av år, til jakt, tømmerhogst og anna matauk i utmarka. Denne laurdagen vil  Thor Gotaas fortelje om koiene sin plass i norsk kulturhistorie, med særleg blikk på 1800- og 1900-tallet. 

Foredraget er ein del av arrangementet Laurdagskafe på Tingvang, med fleire tilbod for små og store. Gratis inngang, velkomen!

Her er kva Gyldendal forlag skriv om Gotaas:

"Thor Gotaas har utgitt 45 kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

Thor Gotaas er folkeminnegransker og forfatter og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling. Han er cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedfag i folkloristikk (1993). Gotaas er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mye, enten som levevei eller på fritiden. Det har blant annet resultert i mange bøker om skiløpere, landstrykere, tatere, sjømenn og løpere. Også lokalhistorie er viet mye oppmerksomhet. Ved utgangen av 2022 har han skrevet 45 bøker.

Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for å søke ny historisk innsikt. Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Gotaas har holdt langt over tusen foredrag siden 2000 i mange ulike sammenhenger.

Han har også gitt stemme til over tjue radioserier hos NRK med eget bokstoff og er mye brukt som skihistoriker i NRK og andre kanaler. Som gjest i mange ulike podkaster har han vært med i bortimot hundre episoder, særlig hos Wolfgang Wee, Kristopher Schous podkast «Rekommandert», «I det lange løp» for NRK og «198 land» med Einar Tørnqvist, for å nevne de mest populære.

Gotaas skriver for og snakker til et norsk publikum. Likevel er noen få av bøkene også rettet mot et internasjonalt marked. Løping. En verdenshistorie (2008) er foreløpig oversatt til 17 språk. Bestselgerne hans hos Gyldendal er Norske utedoer (2019) og Femmila (2013)."