Boktips

Menn som ingen treng

bilde_til_avisa__menn_ingen_treng.jpg
ForfattarFrode Grytten
Omtalt avAre Flaten, Nord-Aurdal folkebibliotek
KategoriNoveller og dikt, Skjønnlitteratur for vaksne

I Frode Gryttens niende novellesamling treffer vi menn av mange slag, felles for dem er at de er litt utenfor allfarvei, at de sliter med å finne fotfeste i en verden der de ikke er til noen særlig nytte.

Novella «Mann, 72» handler om en 72 år gammel mann som roter seg bort ved Gardermoen en julehelg og kjører rundt på E6 i flere dager uten å finne veien hjem.

Mannen, med vietnamesisk opphav, har ikke fått taket på Norge og norsk selv om han har bodd i landet i rundt 40 år. Han er fremdeles litt engstelig for snø.

I «Kokepunkt» treffer vi Harry fra Lillestrøm, han får sparken som vekter, etter altfor røff behandling av en ung innvandrergutt. Hendelsen ble filmet, og saken eksploderer i sosiale og offentlige media. Harry selv nekter å fortelle sin side av saken, og blir uglesett av samboer og lokalmiljøet.

Han får seg ny jobb som administrator av en stor gjeng arbeidsomme polakker, og viser etter hvert frem gode følelser for disse. I den dramatiske slutten av novella får Harry en slags hevn over journalistene.

«1974» handler om en mors åpenlyse utroskap i hyttekolonien til smelteverket i Odda mens far er hjemme og jobber og drikker, og en tenårings seksuelle eskapader med den to år eldre datteren til direktøren på verket.

«1974 var året då far min tok til å gå laus på sin eigen familie. 1974 var året då eg venta på oppringingar frå ei galen jente som eg visste kom til å droppe meg straks ho var gått lei meg.»

Ti skarpe noveller fulle av desperasjon, kjærlighet, håpløshet og komikk.

Fleire boktips i same kategori