Boktips

Perfect day

Perfectday
ForfattarRomy Hausmann
Omtalt avCathrine Mathilde Fosse, Valdres VGS bibliotek
KategoriKrim og spenning

Her kan vi gruglede oss over en ganske så rykende fersk psykologisk thriller!

Noen av dere har kanskje rukket å lese «Elskede barn» og «Marta sover» av samme forfatter, hvor vi blant annet får et innblikk i dysfunksjonelle mørke familierelasjoner. «Perfect Day» føyer seg inn i samme sjanger.

I «Perfect Day» er det ikke den typiske etterforskeren eller politiet som spiller den sentrale rollen som i så mange andre krim- og spenningsromaner. Her er det Ann, den mistenktes datter, som starter jakten på morderen. Ti små jenter er funnet drept over et tidsrom på fjorten år, av ham de kaller sløyfemorderen. Ann besøker faren i fengselet, hvor hun innstendig prøver å få ham til å forsvare seg, men oppdager at hans evne eller vilje til å forklare seg eller protestere er fraværende. Dette blir en oppvåkning, og hun bestemmer seg for å ta saken i egne hender.

Etter at beredskapstroppen pågrep faren, som er en kjent professor og foreleser innen filosofisk antropologi, er Ann i sjokk. Moren er død, og venner og naboer avviser henne. Ann sitter ensom igjen. Hun har tatt seg en jobb på et gatekjøkken, hvor hun raskt luller seg inn i diverse løgner for å slippe konfrontasjoner med omgivelsene. Ved hjelp av en hjemflyttet barndomsvenninne og saksdokumenter Ann stjeler fra farens advokat, starter de sin egen etterforskning, hvor de raskt oppdager at få ting er slik det tilsynelatende virker som.

Hausmann hopper elegant mellom små episoder om Ann i barndommen, og selve handlingen som foregår i nåtid. Hun har også gitt morderen en fortellerstemme i noen korte avsnitt, samt samtaler mellom den fengslede morderen og en ukjent i senere tid. Dette kan kanskje høres forvirrende ut, men kapitlene er datert og navngitt slik at det flyter bra og man holder fint oversikten.

Så dersom du er tilhenger av psykologiske thrillere som er mesterlig fortalt, vil jeg si at «Perfect Day» er «Perfect Påskelektyre» – bare du ikke er alene på en hytte langt inne i den mørke skogen ... Og når du først er i gang, eller har fått blod på tann som man kan si i denne anledning, så få gjerne med deg «Elskede barn» og «Marta sover» også hvis du ikke allerede har lest disse.

PS: Husk å kjøpe inn nok appelsiner og kakao, så er det bare å ha en riktig «God Perfect Påske»!

Fleire boktips