Boktips

Jon Fosse

Foto: Agnete Brun
Jon Fosse 1M8A5119
Omtalt avJeanett Nordby, Nord-Aurdal folkebibliotek
KategoriSkjønnlitteratur for vaksne

Jon Fosse vant i 2023 Nobelprisen i litteratur, og er derfor en forfatter mange ønsker å lese om dagen. Men hvor skal man starte? Vi har plukket frem noen forslag, enten man liker dikt, korte romaner eller romaner tykke som mursteiner.

Morgonogkveld
Morgon og kveld

Et barn, som skal hete Johannes og bli fisker, blir født. En gammel mann, som heter Johannes og har vært fisker, dør. Denne romanen handler om de to ytterpunktene i menneskelivet, livet og døden, og samtidig alt det mellom.

Trilogien Ny
Trilogien

Trilogien består av romanene “Andvake” (2007), “Olavs draumar” (2012) og “Kveldsvævd” (2014). I denne vakre trilogien møter vi spelemannen Asle og kjæresten Alida. Vi blir med på deres kamp for å skaffe seg et liv for seg selv og barnet de venter, og senere på reisen når de skal bli ektefolk.

Stengdgitar
Stengd gitar

I denne fortellingen følger vi 20 år gamle Liv og hennes ett år gamle sønn. Liv skal bare ut for å kaste søppel, men da smekker døra igjen. Sønnen er på innsiden av døra og hun på utsiden. Tankene på sønnen der inne blir mikset med historien om Livs fortid mens hun er utelåst på gangen.

Septologien
Septologien

"Septologien" består av "Det andre namnet" (2019), Eg er ein annan (2020) og "Eit nytt namnet (2021). Dette er en storslagen fortelling om Gud, alkoholisme, vennskap, tiden som går og hva kunst er. Her får vi store ting som døden og hva det vil si å være i livet, men også de mindre tingene som varmen fra en hund, bilkjøring i snø og smaken av egg og flesk.

Songar
Songar

En kort, liten diktsamling som har lette, humoristiske, enkle og klare dikt, og de er alle skrevet for å bli satt tone til. Filosoferende og forsonende om kjærlighet, angst, splitting, aldring og drikking.

Draumomhaust
Draum om hausten

Her får vi både kjærlighetshistorie og familiedrama. Han og hun møtes, tilsynelatende, tilfeldig på en kirkegård. Men de kjenner hverandre fra før, og har til og med kanskje savnet hverandre. Et helt liv kommer frem gjennom dette lille møtet. En poetisk fortelling om det hverdagslige og det mirakuløse.

Fleire boktips