Boktips

Jenter på do

Jenterpado
ForfattarIda Lórien Ringdal
Omtalt avJeanett Nordby, Nord-Aurdal folkebibliotek
KategoriNoveller og dikt

Denne uken slår jeg et slag for dikt. I «Jenter på do» (2021) av Ida Lórien Ringdal møter vi et raseri rundt rollen man får tildelt ved å være kvinne i en kort og lettlest innpakning.

Vi følger en hovedperson gjennom diktene mens hun går fra barn til kvinne. Fra uskyldig til begjærsobjekt. Puberteten handler ikke bare om de kroppslige forandringene, men også mye om hvordan forventningene fra samfunnet endrer seg på bakgrunn av kjønnet du har.

I flere av diktene fanger Ringdal redsel som ofte naturlig følger med fordi man er kvinne. Hvordan det er å være på joggetur med noen joggende bak deg på et øde sted, hvordan man som kvinne er vakker og attraktiv helt til man sier nei og at de aller fleste av oss kjenner en overgriper uansett om vi vet det eller ikke. Flere av setningene treffer som knyttnever.

Til tross for mye raseri er det også en kjærlighet til søsterskapet som trer frem. Hvordan vi er sterkere sammen og hvor mye vi kan få til nettopp fordi vi er kvinner. Jeg tror boka kan treffe unge voksne spesielt godt, men anbefaler den til alle som trenger litt feministisk pepp i hverdagen!

Ringdal debuterte i 2017 med diktsamlingen «Dette skjer ikke». Den handlet om kjærlighet, lengsel og ensomhet. Ikke la deg skremme av at bøkene hennes er diktsamlinger, dette er dikt som er lett forståelige og som treffer deg i følelsene.

Fleire boktips i same kategori