lesesirkel (1)

Lesesirkel Tysdag 24.april kl.19.00 på Vang folkebibliotek.

Boka denne kvelden er "White man" av Sara Johnsen. Boka kan du låne på biblioteket.

Vekomen til både gamle og nye lesarar.

Bokmelding av Elisabeth Sparstad :

Sara Johnsen

WHITE MAN

Gyldendal, 2008

Det er en god stund siden boka kom ut. Men det er vel aldri for seint å skrive noe godt  om en god bok. Og god er den! Med få strek tegner forfatteren store dramatiske hendelser. Distansert, nesten kjølig, beskriver hun landskap, steder, folk og hendelser. Vi blir sugd inn i handlingen uten egentlig å ville det. Her finnes nemlig ganske sterke ingredienser: Mord, voldtekt  og sex. Mye begjær og lite kjærlighet. Jo, det er kjærlighet også. For eksempel en mor som elsker sin sønn og en liten jente som elsker sin storebror. Dette siste er beskrevet i en hjerteskjærende vakker scene ved stranden.

Andre - tilsynelatende uviktige ingredienser - er solkrem, mye solkrem , en rød badedrakt, håndklær og badekåper, et svømmebasseng, en bil uten barnesete.

Vi er på en øy i det karibiske hav, vi koser oss i skyggen av palmer ved stranda og hører havets brus. Vi mikser[ES1]  drinker mens vi ser på solnedgangen.

Alt sammen kunne blandes sammen til en skikkelig røverroman. Men så langt ifra. Forfatteren gir avkall på sentimentale tricks og  på ”kitschige” beskrivelser av måneskinnsnetter. Det finnes ikke meningsytringer eller holdninger eller forklaringer. Hun forteller oss ikke hva vi skal føle eller mene. Uten støttestav må vi finne ut av det store, forvirrende grenseland mellom uskyld og skyld. Hvem er de slemme? Hvem er de snille? Finnes de? Hvorfor har de blitt sånn? Og hvordan begynte det hele?

Mye begjær og lite kjærlighet. Men kjærlighet er allikevel tilstede med alle sine varianter. Uforløst kjærlighet, misforstått kjærlighet, avvist kjærlighet, og fram for alt lengten etter kjærlighet. Utstrakte hender, utstrakte armer er uttrykk som ofte blir brukt i romanen. Kanskje er dette et symbol for lengselen, kjærligheten de ikke får.

Så er det jo viktig å nevne at boka er uhyre spennende å lese. At den er vanskelig å legge  fra seg – når man først  etter litt begynnerbesvær har kommet inn i den.

Her finner du alt. Spenning og skjønnhet, skyld og misforståelser og uskyld. Makt og avmakt. Dessuten mener jeg å skimte i bunnen av romanen  forfatterens egentlige anliggende. Det er derfor jeg vil eie denne boka og lese flere ganger.

Elisabeth Sparstad

[ES1]