Boktips

Naturmangfold og verdisyn

Anne Sverdrup Thygeson Skogen
Omtalt avJørgen Ueland/Øystre Slidre folkebibliotek
KategoriFaglitteratur for vaksne
Anne Sverdrup Thygeson Skogen, Trær, Folk Og 25 000 Arter
Anne Sverdrup-Thygeson - Skogen, trær, folk og 25 000 arter

Det nordlige barskogbeltet ligger rundt kloden som et grønt skjerf. Norges skoger utgjør en flik av dette; et rikt økosystem og en vesentlig del av vår identitet. For skogen er myldrende og magisk, rik på arter og myter, og løper som en barnålgrønn renningstråd gjennom hele vår historievev. Fortsatt trenger vi skogens råvarer. Men skogen skal også bevares som hjem for truet artsmangfold, som karbonlager og som et sted for inspirasjon og naturopplevelser. Hvordan skal dette forenes? Og hvordan har århundrer med hogst forandret det norske skoglandskapet, og hva betyr disse endringene - for artene og for oss? Sverdrup-Thygeson leter etter svar, både i de ørsmå og fascinerende detaljene i samspillet mellom arter, og i de store perspektivene. I «Skogen» strekker fortellingen seg gjennom tid og rom, fra en tippoldefars flora til nåtid, og fra et insekts lille liv under en barkebit til de milevide skoglandskapene. Skog dekker førti prosent av Norge og er hjem for to tredjedeler av alle artene våre. Anne Sverdrup-Thygeson byr på underholdende kunnskap om skogen, om skogsartenes intrikate samspill og om skogens betydning for vår historie og kultur. (Omtalen er hentet fra Biblioteksentralen) 

Reidar Müller Landet Vårt Gjennom Tre Milliarder År
Reidar Müller: Norge – landet vårt gjennom tre milliarder år, 60 steder – 60 fortellinger om norsk natur

Hva kan de norske landskapene fortelle oss om Norges tre milliarder år lange historie? Reidar Müller tar oss med på en reise på kryss og tvers i landet vårt og langt tilbake i tid, og avdekker mer av vår eldste historie. Norge. Landet vårt gjennom tre milliarder år tar for seg landets naturhistorie fortalt gjennom 60 spektakulære steder i Norge. Sammen danner disse stedene en vev av fortellinger om landskap som har endret seg og hvordan Norge har blitt til. Vi beveger oss fra det ytterste nes i Finnmark til glatte svaberg på Hvaler helt i sør. Dette er en historie om landskap, om hva vi lever av, om dype fjorder, om eldgamle fjell og om hvordan landets dype historie griper inn i våre liv i dag. (Omtalen er hentet fra Biblioteksentralen) 

Andreas Tjernshaugen Insektene I Hagen
Andreas Tjernshaugen: Insektene i hagen - en oppdagelsesreise blant sommerfugler, gresshopper og gullveps

I en helt vanlig hage kan du finne hundrevis av insektarter. Noen lever der hele livet. Andre trekker som fuglene, og krysser hav og land for å komme på besøk. "Insektene i hagen" handler om det fantastiske mylderet av insekter like utenfor stuedøra. Dette er fortellingen om en spennende oppdagelsesreise rundt huset. Andreas Tjernshaugen ville undersøke hvilke insekter som levde i hans egen hage, og fant mange flere enn ventet. Gjennom fire år har forfatteren oppdaget mer enn fem hundre arter, og fortsatt dukker det opp nye. Insektene er nesten ufattelig mangfoldige. Mer enn halvparten av alle kjente arter er insekter, og hagen er et fint sted å bli kjent med humlene, sommerfuglene og alle de andre. Boka er en oppfordring til å gå ut og se selv, og en veiviser for alle som er nysgjerrige på hva som kravler, svirrer og flyr i hagen. (Omtalen er hentet fra Biblioteksentralen) 

Peder Anker Livet Er Best Ute
Peder Anker: Livet er best ute. Friluftslivets historie og filosofi

Synes du at livet er best ute? Da er denne boka for deg. Friluftsliv handler om gleden i å forlate det moderne livs komfort, om bare i noen timer. I skog og mark, eller på fjellet, er man fri til å være den man er. Friluftslivet består i å komme seg bort; bort fra jobb og hverdagsliv og sosiale krav. Det handler om å puste fritt, om frihet, enkelhet, rom for tanken, og om å være glad naturen. I Livet er best ute tar Peder Anker oss med på en personlig vandring gjennom friluftslivets historie, kultur og filosofi. Det går for det meste gjennom et mykt lettgått terreng, med en og annen bratt utfordrende skrent. For det må til for å nå fjellets topp. Og der tar vi en pause og hviler tankene. Dette er en vardet tur fra start til slutt, med noen avstikkere til fine utsiktspunkter. (Omtalen er hentet fra Biblioteksentralen) 

Dag Hessen På Vippepunktet
Dag O. Hessen: Verden på vippepunktet

I denne boken tar biolog Dag O. Hessen utgangspunkt i forskning, ikke i skremselspropaganda, og viser hvordan det står til med natur og klima og hvor ille det kan gå. Risikomomentene er ulike tilkoblingsmekanismer som gjør at forandringene forsterkes. Samtidig er den menneskelige kulturen i konstant endring. Kan vi klare å snu denne utviklingen og avverge de verste scenariene? Boken er en kraftfull appell om at vi må gjøre mer, og vi må gjøre det raskt. (Omtalen er hentet fra Biblioteksentralen) 

Anne Sverdrup Thygeson På Naturens Skuldre
Anne Sverdrup-Thygeson: Verden på våre skuldre

Dette er en bok om menneskenes samspill med naturen, og om hvordan millioner av arter redder livene våre. De gir oss mat, medisin og et beboelig miljø, i tillegg til å gi oss kunnskap og glede. I regnskogen lager orkidebiene parfyme og pollinerer nøttene vi spiser i jula. De store trærne i bygatene minsker behovet for luftkjøling. I skyttergravene brukte soldater selvlysende sopp som lykter på mørke netter. Mangfoldige arter har bidratt til menneskenes medisinske og entreprenørmessige gjennombrudd: eldgamle trær gir medisin mot kreft, og lyntoget er utformet med inspirasjon fra isfuglen. Nå, på grunn av menneskets rasering av det biologiske mangfoldet, står mange av disse artene i fare. Arters levesteder blir ødelagt og forsvinner, og det gjør at vår egen fremtid står på spill. (Omtalen er hentet fra Biblioteksentralen) 

Fleire boktips