Valdresbiblioteka og OL

Oppland fylkesbibliotek og bibliotekene i Oppland samarbeider med Ungdoms-OL 2016 om vinterens e-bokkampanje som skal inspirere ungdom i fylket til å prøve e-bøker. Kampanjens ansikt utad er ambassadør for Ungdoms-OL, kombinertløperen Mikko Kokslien.

Barn og unge blir sjelden gode lesere helt på egenhånd. De må inspireres til økt lese- og litteraturinteresse. Lesende forbilder er viktige inspirasjonskilder. I vinter vil ambassadør for Ungdoms-OL 2016, kombinertløperen Mikko Kokslien fronte bibliotekenes e-bokkampanje rettet mot ungdom.

I ukene før vinterferien vil det henge plakater med informasjon om e-bøker på bussene i Oppland. I tillegg vil det være fullt fokus på e-bøker i alle bibliotek. Stikker du innom et av bibliotekene i Valdres vil du finne e-bokplakater, roll-up`s og postkort med informasjon om e-bøker.

Bøker populært blant kombinertløperne

På lansering av e-bokkampanjen på Lillehammer i begynnelsen av februar snakket Mikko Kokslien om sitt forhold til bøker og lesing. Han fortalte at han ikke var en ivrig leser i barndommen. Det var først i 18-19 års-alderen han ble interessert i bøker. I dag bruker kombinertløperen lesing som avkobling mellom treninger og konkurranser. Dette gir han mer glede enn å sjekke Facebook. Han leser ikke så mye skjønnlitteratur. Han tror det var da han oppdaget andre sjangre, at interessen for lesing ble vekket.

– Jeg leser mye filosofibøker og prøver å reflektere over livet gjennom å lese. Det gir meg utrolig mye, mener Kokslien, og legger til at bøker er alfa og omega.

På landslaget i kombinert er det mange som leser og bytter bøker om hverandre. For å finne formen til VM i Falun vil Kokslien lese en god bok, i tillegg til målrettet trening.

– Det er viktig for barn og unge å lære. Å lese bøker er en måte å lære på. Jeg oppfordrer alle til å gjøre lesing til en vanesak, sier Kokslien, som nå har e-boka med i lomma til VM.

Sammen om økt leselyst

Tone Nyseter, leder for Oppland fylkesbibliotek forteller at fokus på lesing gjennom e-bokkampanjen er viktig. Målet er å gjøre tilbudet om e-bøker kjent. Det var viktig for fylkesbiblioteket at kampanjen appellerte til ungdom og særlig unge gutter, forteller Tone Nyseter.

Nyseter forteller videre at barn som starter tidlig å lese, vil dra stor nytte av dette hele livet. Også administrerende direktør i Lillehammer 2016, Thomas Holmestad, er engasjert i kampanjen.

– Når vi arrangerer Ungdoms-OL er vi utrolig opptatt av å etterlate en arv som kommer regionen til gode. Det er flott å kunne bidra til å øke leselysten blant unge, mener Holmestad, og håper at Ungdoms-OL kan jobbe målrettet med å øke leselysten hos de unge med nye initiativ frem mot lekene.

På bildet, f.v.: Thomas Holmestad, Mikko Kokslien og Tone Nyseter

Alle folkebibliotek i Valdres og biblioteket på Valdres vidaregåande skule, tilbyr utlån av e-bøker. Har du lånekort kan du laste ned appen eBokBib og låne bøker gratis, enkelt og raskt.