Fylkesbiblioteksjefen om e-bøker

Har du prøvd å lese e-bøker?

Dersom du har lånekort fra et bibliotek i Oppland kan du med appen eBokBib låne e-bøker helt gratis på smarttelefon eller nettbrett.

Høye utlånstall og stort utvalg

Tilbudet om utlån av e-bøker i bibliotekene i Oppland ble lansert 2. juni 2014. Siden den gang har det vært ca. 32 000 utlån og bokbasen inneholder nå om lag 1 650 titler. Både klassikere og nyheter, krim, bestselgere og litt smalere litteratur, bøker for barn og ungdom og fagbøker er en del av tilbudet. Nye bøker kjøpes inn kontinuerlig.
Min personlige erfaring, og jeg er nok av dem som liker papirbøker veldig godt, er overveldende positiv. Jeg har aldri fått lest så mange bøker som etter at jeg har begynt å laste ned alt som frister på min lille minipad. I sommerferien fikk jeg lest hele sju meget gode bøker, og det er rekord for min del. Ikke spør meg hvorfor jeg leser både fortere og mer i elektronisk format, men slik er det.

Dersom du ikke har prøvd e-bøker ennå får du oppskriften her:

1. Du må ha lånekort ved et av folkebibliotekene i Oppland, eller ved en av de videregående skolene i Dokka, Gjøvik, Raufoss eller Valdres.
  2. Du må ha lånernummer og pin-kode tilgjengelig. (Dersom du ikke har pin-kode og du er registrert med e-post eller mobilnummer på biblioteket, kan du trykke på knappen «glemt eller mangler PIN-kode». Da vil du få koden tilsendt på e-post eller mobil.)
  3. Last ned appen eBokBib fra App store eller Google Play. Fungerer med operativsystemene iOS og Android, det vil si for de aller fleste smarttelefoner og nettbrett.
  4. Logg inn med lånernummer og pin-kode (kun første gang).
  5. Du kan nå søke, bla, låne, levere og fornye. Du finner lister med nye bøker, bokanbefalinger osv. Appen er superenkel å bruke, og i all hovedsak selvforklarende. Det er enkelt å gjøre skriften større og å endre fargetone og lys på skrift og bakgrunn ved behov.

Mer detaljert info:   http://www.oppland.no/Handlers/fh.ashx?MId1=58&FilId=1123

Ingen purringer og gebyrer - e-bøker blir automatisk innlevert!

Boka har du til låns i 21 dager, og da blir den automatisk innlevert. Men den kan enkelt fornyes dersom ingen andre er på venteliste. Du kan låne så mye du vil.

Bøkene kan lastes ned når som helst og hvor som helst i verden, bare du har tilgang til nett. Når du først har lastet dem ned til for eksempel iPaden din, kan de leses uavhengig av nettilgang. Nå er det enkelt å ta med tjue gode bøker eller fler til hytta eller på flyet til utlandet.

Fylkesbiblioteket har ansvar for tilgang til e-bøker i bibliotek i Oppland

Oppland fylkesbibliotek administrerer ordningen med utlån av e-bøker. En av våre oppgaver er å gjøre tilbudet kjent, og herved benyttes lederens hjørne til dette formålet. Spesielt oppfordrer vi dere i videregående opplæring til å prøve e-bøker og snakke om det til lærere og elever. Begeistringens jungeltelegraf er mest effektiv. Den slår både annonsering og reklamekampanjer.

Vårt budskap til deg som ikke har oppdaget e-bokas univers: Prøv å lese en e-bok! Mange er blitt hekta. Og du har tilgang 24 timer i døgnet, 7 dager i uka. Trenger du hjelp, ta kontakt med ditt lokale bibliotek.

Tone Nyseter leder, Oppland fylkesbibliotek.